Share

Mostly asked Python Interview Questions - 2021.

Author: neptune | 30th-Sep-2021 | views: 93
#Python #Interview

Python interview questions 

  1. How Python different from other programming language ?
    1. Python has high-level built-in datatypes.
    2. Python is dynamically typed language.
    3. Python programs are 3-5 times shorter than other languages like Java.
    4. Python run slower than other languages like Java.

  2. What is Monkey patching in Python ?
    1.Monkey patching refers to a run-time modifications in class or modules in Python.
    2. It is good for testing or mocking out behavior.
    3.In general, it is refered to add, modify or suppress the default behavior of class or modules during runtime without changing the original source code.
  3. What is the difference b/w list and tuple in Python ?
  4. ParameterListTuple
    MemoryIt consume more memory.It consume less memory.
    MutableLists are mutable.Tuples are immutable.
    IterationList iterations are time consuming.Tuple iterations are faster.
    Built-inList has many built-in methods.Tuple doesn't have many built-in methods.
  5. Why we call Python an interpreted language ?
    Ans: Because Python code doesn't need to be compiled before running the code. Instead of compiler Python use interpreter to convert code into machine understanding byte code.
  6. What are the built-in types in Python ?
    Ans: Python Build-in Datatypes List, Tuple, Dictionary, Set and Frozenset.
  7. How garbage collection is done in Python ?
    Ans: Garbage collection done during runtime. It get triggered when the object reference count reaches to zero.
  8. What are decorators in Python ?
    Ans: Decorators in Python is a function that takes another function as argument and also return a function.
  9. What is Self in Python ?
    Ans: Self in Python is instance of a class. We can access the methods and attributes of that class.
  10. What is __init__ method in Python ?
    Ans: __init__ method is a type of constructor in Python. It is used to assign values to data members when object of that class created.
  11. What is break, continue and pass in Python ?
    Ans: Break - It is used to stop the flow of loops in Python.
    Continue - It is used to continue the flow and skip the remaining statements of loops.
    Pass - Pass is generally used to create a empty method or class in Python.
  12. What is slice in Python ?
    Ans: Slicing is used to get the part of List, String, Tuple etc. We can also modify or Delete the items of mutable datatypes in Python.
  13. What are namespaces in Python ? Why are they used ?
    Ans: In namespaces system every object has a unique name in Python. It is a way to implement scope. 
    There are three types of namespaces in Python- Local namespaces, Global namespaces and Built-in namespaces.

    Local namespaces: It is used to store the object of local variables.
    Global namespaces: It is used to store the object of Global functions and variables.
    Built-in namespaces: It is used to store the object of Built-in datatypes.
  14. What is lambda in Python? Why it is used ?
    Ans: Lambda function is also called Anonymous Function. It can be defined without name or one line function.
    Example: addTwoNumbers = lambda a, b : a + b
                     print(addTwoNumbers(1, 2))

    Output : 3
  15. What is pickling and unpickling in Python ?
    Ans: Pickling and Unpickling refers to storing a Python objects in a file/database. Also, referred, as Serializing and De-Serializing of Python objects into byte streams. 
  16. What are generators in Python ?
    Ans: Generators is used to create a user defined iterators functions. Generator doesn't return a single value, return a sequence of values. In generator yield statement is used in place of return.
    Example: def count_generator():
                          n = 1
                          yield n
                          n += 1
                          yield n

    countObj = count_generator()
    next(countObj)
    >>> 1
    next(countObj)
    >>> 2  
  17. Why we use *args and **kwargs in Python ?
    Ans: These are used to pass variable number or parameters or arguments to Python functions. They add flexibility to pass variable arguments to functions.
    *args : It sends a list of values to python function.
    **kwargs : It sends dictionary of values. 
  18. Python support negative indexes e.g arr[-1] ?

  19. What is main() function in Python ? How can we invoke it ?
  20. What are Keywords in Python ? How many keywords are there in Python ?
    Ans:  Keywords are predefined and reserved words in Python. There are around 35 keywords in Python.
    In Python console :-
    >>> help("keywords")
    Here is a list of the Python keywords.  Enter any keyword to get more help.
  21. FalseBreakfornot
    Noneclassfromor
    Truecontinueglobalpass
    defifraiseand
    delimportreturnas
    elifin tryassert
    elseiswhileasync
    exceptlambdawithawait
    finallynonlocalyield__peg_parser__

  22. Is Python a case sensitive language ?
    Ans: Yes, Python is case sensitive language.

Thanks for Reading  !




anonymous | Sept. 30, 2021, 1:36 p.m.

Really helpful 👍



Related Blogs
Python 3.9 new amazing features ?
Author: neptune | 25th-May-2021 | views: 214
#Python
Some of the best new feature of Python 3.9 like Dict union, Type hinting with examples..
Python Built-in functions lambda, map, filter, reduce.
Author: neptune | 26th-May-2021 | views: 199
#Python
We are going to explore in deep some important Python build-in functions lambda,map,filter and reduce with examples..
How to extract Speech from Video using Python?
Author: neptune | 25th-May-2021 | views: 191
#Python
Simple and easy way to convert video into audio then text using Google Speech Recognition API..
Best Python package manager and package for virtual environment ?
Author: neptune | 29th-May-2021 | views: 185
#Python #Anaconda #Virtualenv #Pip
Which is the best package manager for python and Virtual environment management using Virtualenv and Anaconda...
Will, AI kills developers and programmers job ?
Author: neptune | 05th-Jun-2021 | views: 163
#Python #Machine learning #AI
GPT-3’s performance has convinced that Artificial intelligence is closer or at least AI-generated code is closer than we think. It generates imaginative, insightful, deep, and even excellent content...
What exactly you can do with Python?
Author: neptune | 29th-May-2021 | views: 123
#Python
Well, it's a tricky question to answer because there are lots of application of Python. But, I will tell you about 3 main applications of Python...
How to download video from youtube using python module ?
Author: neptune | 26th-May-2021 | views: 121
#Python
We will let you know how you can easily download the Youtube high quality videos along with subtitle, thumbnail, description using python package..
Do you know Jupyter is now full-fledged IDE?
Author: neptune | 25th-May-2021 | views: 111
#Python #Jupyter
Jupyter is a widely used tool by Data scientists. So developers from institutions like Two Sigma, Bloomberg and fast.ai convert it into IDE lets see..
How to reverse string in Python ?
Author: neptune | 19th-Sep-2021 | views: 44
#Python
We are going to explore different ways to reverse string in Python...
25 Basic Java interview questions.
Author: neptune | 28th-Sep-2021 | views: 37
#Interview #Java
We will explore 25 basic Java interview questions...
View More